İmplant, kaybedilmiş olan dişin yerine cerrahi tekniklerle, çene kemiğine uyumlu gerçek diş kökünü taklit eden, yapay diş anlamına gelir. İmplantlar titanyumdan üretilir ve diş kökü işlevini taklit etmek üzere farklı farklı şekillerde dizayn edilmiştir. Günümüzde doğal dişlere en iyi alternatiflerdir.
Tek diş kaybında köprü yapımı boşluğun çevresinde ki iki dişin kesilmesi yani dişin en sağlam tabakası olan minenin kaybına neden olur. Bu tedavide implant tercihi doğal dişlerin korunmasını sağlar. Birden fazla diş kayıplarında ise hareketli protez (damak) yerine sabit proteze imkan verir. Ayrıca sürekli ağız içinde hareket eden damakların altına uygulandığında ise daha stabil ve konforlu bir kullanım sağlar.
Dişsiz kalan kemik bölgesi, içinde diş olmadığı ve işlev dışı kaldığı için zamanla daralma yaparak, küçülmeye neden olur. Protez tutuculuğu için kemik giderek yetersiz kalmaya başlar, aynı şekilde implant yerleştirilmek istenen bölgeye de kemik kalınlığı ve yüksekliği yetersiz kalabilir. Dişsiz bölgeye implant yerleştirilmiş olmasıyla kemik tekrar fonksiyon kazanacağı için bu gibi kemik yitirmelerinin önüne geçebilmek adına da önem taşır.
Kemik gelişim tamamlanmış, yeteri kadar kemik hacmi olan, genel sağlık sorunu bulunmayan ya da sistemik hastalığı olup hekimi tarafından kontrol altına alınmış her kişiye implant tedavisi yapmak mümkündür.
İmplant iki evrede uygulanan bir tedavi yöntemidir. Birinci evre implantın yerleştirilmesi, ikinci evre ise implant üstü protezin uygulanmasıdır. İlk evrede implant kemiğe yerleştirilir ve 2-3 ay kemik ile implantın kaynaşması beklenir. Daha sonra üst yapısı olan porselen tedavisine geçilir. Bazı hastalarda kemik yapısının uygun olması halinde implant yerleştirilmesi ve implant üstü protez aynı gün içerisinde uygulanabilir.